Poreč Rivijera

Porečka riviera privlači mnoge turiste zbog velikog broja smještajnih kapaciteta, uređenih plaža, barova i restorana, te odlične ponude za rekreaciju, od tenisa do svih vrsta vodenih sportova. Postoji i panoramski vlakić koji vozi duž cijele porečke rivijere. Poreč je također pravo mjesto i za ljubitelje glazbe. Tijekom ljeta u Poreču se održavaju koncerti i manifestacije po svačijem ukusu. Najveća znamenitost dakako je Eufrazijeva bazilika, dragulj bizantinske umjetnosti. U Eufrazijevoj bazilici se održavaju koncerti klasične glazbe, u lapidariju Zavičajnog muzeja u sklopu istoimenog caffe bara svira se jazz, u kolovozu se održavaju Međunarodni folklorni susreti, a tu je i festival uličnih umjetnika Street Art festival. Poreč je poznat i po svojim zelenim površinama s puno cvijeća za što je i dobio više nagrada za čistoću i urednost.

Stara gradska jezgra na malom poluotoku posebno je zanimljiva jer su u njoj sačuvane urbanističke linije rimske pravilne ortogonalne sheme u smjeru sjever – jug, sa središnjom ulicom Decumanus koju okomito presijeca Cardo. Iz doba antike Poreč je sačuvao i druge ostatke, kao npr. ostatke Dijaninog i Neptunovog svetišta, dok mu gotičke kuće u staroj gradskoj jezgri daju posebnu slikovitost. Grad je s mora zaštićen otokom Sveti Nikola na kom se nalaze kamenita i pješčana plaža, a u lijepoj, borovima okruženoj uvali južno od grada nalazi se kupalište i prostrani kamp. Još južnije smjestila su se dva poznata turistička kompleksa - Plava i Zelena laguna s hotelima, restoranima, sportskim i zabavnim sadržajem, te naravno, plažama.
Tu se nalazi i hotel s bazenom, te ugostiteljski objekti u gustoj borovoj šumi, te jedan od najstarijih svjetionika na Jadranu, sagrađen još 1402. godine.

Ako ste jedni od onih koji ne vole biti na jednom mjestu, u okolici Poreča pronaći ćete razne kulturne spomenike, rustikalne i ladanjske vile, slikovite zaseoke, a kraj sela Nova Vas obiđite spilju Baredine. U mjestu Višnjan, u zaleđu Poreča, nalazi se zvjezdarnica koja je postala svjetski poznata zahvaljujući svojim otkrićima.

Osnovavši 1863. meteorološku stanicu u Poreču, markiz Polesini dao je na otočiću Sveti Nikola izgraditi dvorac u kojem su, nakon posjeta znamenitoj Eufrazijevoj bazilici, odsjedali mnogi odličnici. Od tada je prošlo tek stotinjak godina i Poreč je postao jedno od najprestižnijih hrvatskih turističkih odredišta. O važnosti Poreča govori i podatak da je početkom 20. stoljeća postojala željeznička pruga koja je povezivala Trst i Poreč – znamenita Parenzana – koja je nažalost devastirana tijekom II. Svjetskog rata, a na čijoj su trasi danas uređene biciklističke i pješačke ture.
Poreč Rivijera - Destinacije (4)

Istražite sve destinacije u regiji - Poreč Rivijera
4+0
4+0
70
2+0
2+0
40
8+0
8+0
80
2+0
2+0
100
2+1
2+1
65
4+0
4+0
40
2+1
2+1
50

Prikaži sav smještaj (33)
Doživljaji u Hrvatskoj

Izleti i ture, plaže, restorani, povijesne znamenitosti, doživljaji, zabava i noćni život, eventi, usluge...