Otkrijte Dugi otok, najveći je i najrazvedeniji otok zadarskog arhipelaga.

Zadarski arhipelag najgušće je otočno područje na Jadranu sa više od tri stotine otoka, otočića i hridi, čime ova regija uvelike doprinosi poznatom geslu po kojem Hrvatska slovi za „zemlju tisuću otoka“. Dugi otok najveći je i najrazvedeniji otok zadarskog arhipelaga. Otok je to bajkovitih pejzaža, prirodnih atrakcija, bijelih žala i pješčanih oaza. Egzotična pješčana plaža Sakarun s tirkizno plavom bojom mora jednostavno ostavlja bez daha. Nedaleko Sakaruna nalazi se slikoviti svjetionik Veli Rat sa blještavo bijelim žalima uz kristalno čisto more. Mjesto je to koje nećete lako zaboraviti, pogotovo ako imate sreće da baš s ovog mjesta uživate u zalasku sunca. Zbog svoje iznimne ljepote ovaj dio Dugog otoka proglašen je značajnim hrvatskim krajobrazom.

Na drugom kraju otoka nalazi se najveće mjesto na Dugom otoku, Sali. Mještani Sali od davnina su poznati kao vrsni ribari i ronioci, pa svježe ribe na otočkoj trpezi nikada ne nedostaje. U neposrednoj blizini Sali nalazi se bajkoviti Park prirode Telašćica i prelijepo jezero Mir, obrubljeno najduljom hridi na Jadranu, liticom Grpaščak (10 km). Ljeti je temperatura slane jezerske vode za 6°C viša od morske, dok razina vode ovisi o mjesečevim mijenama. Na kamenim grebenima Brbišćice, zapadno od mjesta Brbinj, pronađen je fosil dinosaura, te je i taj dio Dugog otoka proglašen zaštićenim dijelom prirode. U uvali Brbišćici nalaze se i dva prirodna fenomena: Zmajevo oko i morska špilja Golubinka.

Božava je najpoznatije turističko mjesto na Dugom otoku. Brojna manja mjesta na Dugom otoku idealna su za miran odmor u netaknutoj oazi prirode. Ljubiteljima aktivnog odmora na raspolaganju su uređene biciklističke i planinarske staze kao i penjalište. Želite li poniknuti u tajne podmorja Dugog Otoka iskusni ronioci iz nekoliko školi ronjenja povesti će vas na neke od najatraktivnijih dugootočkih ronilačkih lokacija, kao što su to podvodna špilja Brbišćica ili otočić Mežanj. Brojne pećine Dugog otoka samo čekaju da ih otkrijete: pećina Vlakno koja predstavlja izniman lokalitet, Kozje pećine i pećine Badanj, te pećina Strašna peć. U kanalu između Dugog otoka i Ugljana nalazi se nekoliko manjih otoka, Sestrunj, Rivanj i Zverinac na sjeveru, te nešto južnije, Iž i Rava koje je moguće obići brodicom. Sve čari Dugog otoka teško je opisati riječima, možemo vas samo pozvati da pronađete udoban smještaj u nekom od apartmana ili kuća za odmor, te da sami doživite i osjetite bajkovitu ljepotu ove prirodne oaze.
Dugi Otok - Destinacije (14)

Istražite sve destinacije u regiji - Dugi Otok
Doživljaji u Hrvatskoj

Izleti i ture, plaže, restorani, povijesne znamenitosti, doživljaji, zabava i noćni život, eventi, usluge...