Dobro došli na otok Pag, jedan od najvećih hrvatskih otoka

Na otoku Pagu možete pronaći odgovarajući smještaj u hotelima, vilama i apartmanima, te odabrati aktivnosti iz bogate sportsko-rekreativne ponude i raznih tura i izleta s otoka.

Boravak na otoku Pagu nudi priliku za izlete u najveće hrvatske nacionalne parkove koji se nalaze na dohvat ruke. Nacionalni park Kornati arhipelag je otočića i hridi čija ljepota oduzima dah. Na kontinentu, ali ne predaleko, nalaze se čuvena Plitvička jezera. Tu su još i nacionalni park Krka, nacionalni park Paklenica i nacionalni park Sjeverni Velebit, a na samom otoku Pagu nalaze se dva ornitološka rezervata Velo i Malo blato.

U blizini grada Paga najveća pješčana plaža je Prosika, a u Paškom zaljevu pruža se 27 km pješčanih, šljunačnih i kamenih plaža od kojih su najpoznatije i najljepše Zrće, Janjeće vode, Beritnica, Sveti duh, Sveti Marko, Dubrava, Bošana, Caska, Ručica, Slana, Malin, Veliki zaton, Bijele stijene, Veli bok, Mali bok i Kotica.

Krenete li od mjesta Pag prema sjeveru stići ćete do Novalje, glavnog turističkog središta otoka u čijoj se blizini smjestila poznata plaža Zrće. Iako se zbog lijepih plaža Novalja razvijala kao destinacija obiteljskog turizma, danas je Novalja najpoznatija kao odredište mladih željnih razuzdane ljetne zabave. Plažu Zrće koja je epicentar tog novog trenda nazivaju i "hrvatskom Ibizom", a zabava na njoj nikad ne prestaje. Noćni život Novalje nudi različite mogućnosti - od brojnih kafića, barova i restorana za svačiji ukus i džep. Ipak, glavna noćna zabava odvija se na obližnjem Zrću do kojeg možete stići automobilom, dobro organiziranim javnim prijevozom (autobus) ili pješice za 20-tak minuta.

Pag je jedan od najvećih hrvatskih otoka, a kako svojim položajem zatvara Velebitski kanal, često je izložen snažnim udarima bure. Zbog toga je veliki dio otoka prekriven kamenjarom i uglavnom se koristi za ispašu ovaca od čijeg se mlijeka pravi čuveni paški sir. Sir je nadaleko poznat zbog svog posebnog okusa zahvaljujući aromatičnim biljkama koje rastu na otoku i kojima se ovce hrane pri ispaši. Da bi sir postigao svoju kvalitetu polaže se u maslinovo ulje, a zatim se pušta da odstoji dulje vrijeme kako bi sazrio. Za razliku od goleti koje prekrivaju veći dio otoka i podsjećaju na mjesečevu površinu, manji dio prekriven je plodnim dolinama i tamo se uzgaja vinova loza. Pag je poznat i po svojim solanama, a još u srednjem vijeku solane su bile uzrok žestokih prepirki između Zadra i Paga. Nakon 1409. kad cijela Dalmacija pada pod vlast Mlečana, Venecija je od iskorištavanja paške soli ubirala prihod od 80 000 dukata godišnje. Još je jedna specifičnost otoka kojom se mještani već stoljećima ponose. To je paški vez ili roželica, isprepletenih uzoraka zvijezda, ruža i drugih geometrijskih oblika. Šečući ulicama starog grada Paga, ujedno i središnjeg mjesta na otoku, možete promatrati kako pod prstima vrijednih Pažanki nastaju prava mala remek-djela. Najčešće ćete ih sresti kako sjede na klupici pored svog kućnog praga dok im ruke spretno vrte pletaće igle. Za vrijeme Habsburgovaca paški je vez uživao takvu slavu da su dvije paške čipkarice živjele na bečkom dvoru radeći za cara i njegovu obitelj. Paškim vezom ukrašeni su brojni stolnjaci, zavjese, prekrivači, ali i karakteristična paška nošnja, te pročelja lokalnih crkava.
Otok Pag - Destinacije (23)

Istražite sve destinacije u regiji - Otok Pag
2+2
2+2
65
2+
2+
45
3+1
3+1
60
4+0
4+0
50
4+2
4+2
80
2+2
2+2
80
4+0
4+0
40
4+0
4+0
50

Prikaži sav smještaj (222)
Doživljaji u Hrvatskoj

Izleti i ture, plaže, restorani, povijesne znamenitosti, doživljaji, zabava i noćni život, eventi, usluge...