Splitska rivijera i okolica

Žila kucavica Dalmacije i najveći grad na Jadranskoj obali smješten podno obronaka Marjana svojom raskošnom ljepotom i veličanstvenom poviješću oduševljava svakog posjetitelja. Split je najveći grad na Jadranskoj obali i urbani centar Dalmacije, stara gradska jezgra s Dioklecijanovom palačom zadržala je svoj šarm, a osim antičkih građevina čuva i spomenike iz drugih povijesnih razdoblja, te sjećanja na umjetnike poput Marka Marulića i Ive Tijardovića, koji su tu živjeli i radili, proslavivši Split svojim djelima i izvan granica lijepe naše.

Uz mnoge plaže u okolici najpoznatije su legendarne Bačvice, pješčana plaža smještena gotovo u samom središtu grada, omiljeno okupljalište Splićana u svako doba dana i noći. Živost Splita može se osjetiti u svim njegovim dijelovima, no srce i duša grada najbolje se mogu upoznati na uvijek sunčanoj Rivi, gradskoj promenadi pored koje je glavna trajektna luka. U istočnom dijelu Rive, uz zidine stare Dioklecijanove palače, jedne od najvećih i najbolje očuvanih palača iz rimskog doba, nalazi se živopisna gradska tržnica (Pazar). Tu ćete najbolje osluhnuti bilo Splita i njegovih temperamentnih i neposrednih stanovnika. Nađete li se u Splitu ljeti, moći ćete uživati u bogatom kulturnom i zabavnom životu, jer tada se Split, zajedno sa svojim trgovima, dvorištima i drugim prostorima, pretvara u veliku pozornicu pod vedrim nebom. Uz brojna druga događanja, tradicionalni festival Splitsko ljeto zabavit će vas izborom drama, opera i koncerata za svačiji ukus.

Split je i sportski velegrad. 1979. bio je domaćin Mediteranskih igara, a odavde su potekli i poznati tenisači Goran Ivanišević i Mario Ančić, te košarkaši Dino Rađa i Toni Kukoč. Stanovnici Splita vole sve vrste sportova, a premda je grad smješten uz morsku obalu pa su jedrenje i ribolov sami po sebi razumljivi, Splićani su veliki obožavatelji nogometa. Za ljubitelje planinarenja ili tek odlaska na izlet u prirodu, tu je brdo Marjan ponad Splita, omiljeno izletište Splićana ispod kojeg se nalazi još jedna atraktivna plaža – Kašuni. Brojni Splićani vole otići i na susjedne otoke Čiovo i Šoltu gdje mnogi imaju kuće za odmor.

Grad Trogir vjerojatno je popularniji kao kulturno-povijesno nego kao tipično turističko odredište. Što ne treba čuditi, budući da je Trogir sa svojom starom gradskom jezgrom, kamenim ulicama, raskošnim građevinama i jedinstvenim Radovanovim portalom zbog svoje ljepote i jedinstvenosti uvršten na UNESCO popis svjetske kulturne baštine. Iz tog se razloga Trogir baš i nije razvijao u turističkom smislu što znači da tu nećete naći velike hotelske i turističke komplekse, pa je uto možda još i privlačniji. Osim lijepe arhitekture, ono što Trogiru daje poseban šarm jest mnoštvo turista koji zaljubljeno razgledaju gradske znamenitosti ili uživaju sjedeći na terasama na prostranoj rivi promatrajući more i brodice. Nije rijetkost da tu sretnete umjetnike, slikare koji su tu, na rivu, dovukli svoj štafelaj i koncentrirano slikaju, prenoseći ljepotu trogirskih zidova na svoja platna. Sasvim nešto drugo je susjedni otok Čiovo koji je s Trogirom spojen mostom. Čiovo preko uskog kanala ljubomorno promatra ljepotu Trogira, te se trudi nametnuti svoje adute – one turističke. Velik broj Splićana prepoznao je pristupačnost Čiova, pa mnogi tu imaju svoje kuće za odmor. Tu su brojne lijepe plaže među kojima su najpopularnije Milićevo, Bok, Bušinci i Bijela plaža kod Okruga Gornjeg, plaža Slatine kod istoimenog mjesta, te plaža Kava kod Okruga Donjeg. Za one sklone istraživanju, lijepih pješčanih i šljunčanih plaža ima na otocima Drvenik Veli i Mali do kojih možete stići brodicom ili trajektnom linijom iz Splita koja staje i u Trogiru. Sjeverno od Trogira nalazi se nekoliko manjih mjesta koja su uglavnom turistički orijentirana, a najveća među njima su Marina, Seget i Vinišće. Osim lijepih plaža među kojima ima onih pješčanih i u hladu bora, tu je i moderno opremljena marina za nautičare.

Između Trogira i Splita prostire se jedinstveno administrativno mjesto Kaštela, koje je formirano od sedam manjih naselja što se prostiru duž Kaštelanskog zaljeva. Kako i samo ime govori, tu je izgrađeno sedam kaštela, utvrda – Sućurac, Gomilica, Kambelovac, Lukšić, Kaštel Stari, Kaštel Novi i Kaštel Štafilić – oko kojih su se formirala naselja. Kaštela su uglavnom građena u razdoblju od 14. do 16. stoljeća, a većina ih je do danas dobro očuvana pružajući poseban šarm ovim malim mjestima. Kaštela su sve do nedavno bila zanemarena u turističkom smislu zbog nezahvalne pozicije između popularnog Splita i Trogira, ali i zbog industrije koja se razvijala sredinom prošlog stoljeća u Kaštelanskom zaljevu. Danas je situacija nešto povoljnija, pa se tu mahom razvija privatni smještaj, a i blizina aerodroma ide na ruku razvoju turizma.
Split rivijera - Destinacije (26)

Istražite sve destinacije u regiji - Split rivijera
Prikaži sav smještaj (13)