Makarska Rivijera

Središte Makarske rivijere je grad Makarska smješten u prostranoj uvali koja se prostire uz morsku obalu podno veličanstvenih obronaka planine Biokovo. Malo tko nije čuo za prelijepe plaže makarskog primorja koje se protežu duž Makarske rivijere, od Brela i Baške Vode na sjeveru, preko Tučepa i Podgore, do Gradca na jugu rivijere. Starija jezgra ne razlikuje se mnogo od ostalih mediteranskih gradova, dok se u novijem dijelu nalaze brojni hoteli, restorani, trgovine i ostali urbani turistički sadržaji.

Na glavnim plažama zasigurno ćete naići na gužvu, no krenete li dalje pješice malim puteljkom prema sjeverozapadu, iznenadit će vas brojne usamljene uvalice u kojima se presijava kristalno čisto, gotovo tirkizno more. U večernjim satima možete uživati u brojnim kulturno-umjetničkim, zabavnim i pučkim priredbama u sklopu Makarskog kulturnog ljeta. Ljubitelji podmorja neka posjete Malakološki muzej gdje mogu naučiti o osobitostima flore i faune Jadrana, ali i drugih svjetskih mora. Za mnoge turiste Makarska rivijera je sinonim za ljetovanje. Mjesto Brela, kojim započinje ova rivijera, ubraja se u mjesta najelitnijeg turizma na hrvatskoj obali Jadrana. To ne treba čuditi budući da je tu sve podređeno turizmu: od kvalitetnog hotelskog, kamp i privatnog smještaja, samog uređenja mjesta, izvanpansionske ponude, prirodno lijepih plaža, ali obogaćenih svim potrebnim resursima, pa sve do uzgoja autohtonih poljoprivrednih proizvoda u zaleđu, koji će se naći na trpezama restorana i hotela. Za Brelima ne zaostaju niti druga mjesta makarske rivijere, Tučepi, Baška Voda i Podgora, kao i niz drugih manjih mjesta. Za one koji vole ljetne gužve, pune terase kafića, restorana, djevojke u ljetnim haljinama, ulične filigrane i portret-umjetnike, backpackere koji stopiraju na magistrali – ovo je pravo mjesto za ludi ljetni provod. Tu su brojni kampovi, veliki, mali, privatni pansioni, hoteli, a sve to u uskom pojasu uz samo more budući da je planina Biokovo ostavila vrlo malo prostora.

Ukoliko se zaželite malo mira ili uživanja u prekrasnom zalasku sunca, pođite na planinu Biokovo ili još dalje do Imotskog i njegovih prekrasnih jezera. Biokovo nudi brojne planinarske staze i gotovo puste zaseoke koji će vam pružiti ugodnu svježinu, mir i veličanstvene vidike na čitav podbiokovski kraj. Ne zaboravimo mala agro-domaćinstva koja imaju odličnu ponudu autohtonih jela, te domaćih rakija, vina i maslinovih ulja. Odlučite li se na pješačenje, uz malo sreće, možda putem ugledate kakvog muflona, divokozu ili neku od brojnih endemskih biljaka koje tu rastu. Budući da je život prije procvata turizma uglavnom bio tu, na obroncima Biokova, naići ćete na brojne stare crkvice, ali i ostatke gradina i drugih kamenih spomenika još iz ilirskog doba.
Makarska Rivijera - Destinacije (17)

Istražite sve destinacije u regiji - Makarska Rivijera
Prikaži sav smještaj (59)
Doživljaji u Hrvatskoj

Izleti i ture, plaže, restorani, povijesne znamenitosti, doživljaji, zabava i noćni život, eventi, usluge...