Osijek, glavno središte Slavonije, smjestio se u srcu plodne ravnice, nedaleko od ušća rijeke Drave u Dunav. Ime je dobio od riječi „oseka“ zahvaljujući svojoj poziciji na uzvisini, zaštićen od potencijalnih poplava nastalih porastom vodostaja i širenjem okolnih močvara. Na ovom prostoru postojalo je naselje pod nazivom Mursa još u 4. stoljeću prije Krista, a pod nazivom Osijek prvi se put spominje u dokumentima 1196. godine. Ovaj grad srednjoeuropskog štiha i širokih ulica, nekad se sastojao od tri dijela; Tvrđa, Donji i Gornji grad. Spajanjem ova tri dijela 1786. godine u jedno, nastao je grad Osijek. Slobodnim kraljevskim gradom u Austro-ugarskoj monarhiji proglašen je 1809. godine i time počinje njegovo doba procvata. Posjetitelji nipošto ne bi trebali propustiti obići dio grada koji je obuhvaćao nekadašnju Tvrđu iz 18. stoljeća, koja je postepeno prerasla u gradski prostor. Na Gornjem gradu prošećite Europskom avenijom duž koje se nižu raskošne secesijske građanske kuće, te obiđite Trg Ante Starčevića pored kojeg se nalazi neogotička crkva Svetog Petra i Pavla. Ne propustite prošetati šetnicom uz Dravu, omiljenom destinacijom zaljubljenih. Za ljetnih mjeseci osvježenje nude rekreacijski i sportski centar Copacabana s lijeve strane Drave.

U neposrednoj okolici Osijeka nalazi se Kopački rit, evidentirano „Ornitološko značajno područje“ s oko 270 vrsta ptica, te „Ramsarsko područje“ gdje se mrijesti oko 40 vrsta riba. Nastao je na utoku rijeke Drave u Dunav s poplavnim područjem od oko 17.000 ha i savršeno je mjesto za odmor i rekreativni sport.

Grad Vukovar gotovo do temelja razoren tijekom srpske agresije na Hrvatsku, nakon mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja se 1998. godine poput ptice feniks diže iz pepela. I danas su vidljivi ožiljci ratnih stradanja kako na povijesnim građevinama tako i u srcima njegovih stanovnika. No, Vukovarci su uporni u obnovi pa tako ovaj grad na ušću rijeke Vuke u Dunav postaje sve atraktivniji za brojne posjetitelje. Svakako obiđite dvorac obitelji Eltz iz 18. stoljeća u kojem je muzej grada Vukovara, franjevački samostan s crkvom Svetih Filipa i Jakova, rodnu kuću nobelovca Lavoslava Ružičke, nekadašnji Grand hotel, a naročito je atraktivan barokni centar. Vukovar ima prekrasnu dugu šetnicu uz sam Dunav koja vodi od riječne luke pa sve do ušća rijeke Vuke u Dunav i dalje.

Centar „Zlatne doline“ i sjedište zapadne Slavonije je grad Požega. Zlatna dolina naziv je za kotlinu između planina Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeške gore. Tu je glavno naselje postojalo još u rimsko doba, dok se Požega kakvu danas poznajemo počela razvijati u srednjem vijeku. U središtu grada obiđite barokni trg, te staru crkvu Svetog Lovre, franjevački samostan i katedralu Svete Terezije. Potom se zaputite u Kutjevo gdje se na obroncima Papuka i Krndije uzgajaju najfinije sorte grožđa. Obiđite stari vinski podrum koji su još u 13. stoljeću osnovali cisterciti i gdje možete degustirati čuvena kutjevačka vina. Osim Kutjevačkih podruma, vinoljupci mogu posjetiti i neka od privatnih vinarija poput Krauthaker ili Enjigi. U ljetnim mjesecima dobrodošlo osvježenje ponudit će izletište Velika na svojim otvorenim bazenima. Ponad Velike, južni obronci parka prirode Papuk, područje su s najvećim udjelom ugroženih, zaštićenih i rijetkih biljnih vrsta. Tu su i ostaci srednjovjekovne utvrde iz 13. stoljeća, te vrijedna arheološka nalazišta iz starijeg željeznog doba. Uprava Parka uredila je poučnu stazu „Lapjak“ koja prati planinarsku stazu uz koju se nalaze edukativne table. PP Papuk savršeno je mjesto za sport i rekreaciju. Omiljena je destinacija planinara, biciklista, ali i ljubitelja ekstremnijih sportova poput slobodnog penjanja ili paraglidinga.

Slavonski Brod nekad se zvao Brod na Savi, gdje je riječ „brod“ označavala mjesto pogodno za prijelaz rijeke. Od srednjeg vijeka do 1526. godine pripadao je grofovima Berislavić – Grabarski nakon čega je pao pod vlast Turaka sve do kraja 17. stoljeća. Po odlasku Turaka, u 18. stoljeću, Austrija tu gradi pograničnu tvrđavu radi kontrole strateški značajnog područja. Danas je Brodska tvrđava spomenik nulte kategorije i ubraja se u najveće takve objekte u Hrvatskoj, ali i u Europi. 19. stoljeće obilježila je obitelj Brlić iz koje su potekli važni političari i umjetnici, te poznata spisateljica prekrasnih dječjih bajki Ivana Brlić Mažuranić, koju nazivaju i hrvatskim Andersenom. Obiteljska kuća Brlićevih nalazi se na novouređenom gradskom korzu koji izlazi na rijeku Savu, a potom nastavlja uz samu rijeku lijepo uređenom šetnicom, popularnim „Kejem“. Uz šetnicu ćete naići na crkvu Presvetog Trojstva i franjevački samostan koji je spomenik nulte kategorije s najreprezentativnijim klaustrom na području kontinentalne Hrvatske. Ljeti je kupanje moguće na Poloju na Savi – uređenom sportsko rekreacijskom centru, a mnogi Brođani odlaze zapadno od grada na jezero Petnja kod mjesta Sibinj. Među omiljenim izletištima je i Brodsko Vinogorje gdje su među vinogradima stari ljetnikovci poput onoga Ivane Brlić Mažuranić, brojne vikendice, te planinarski domovi.

Na zapadnom rubu Slavonije, na obroncima Papuka smjestio se gradić Daruvar. U središtu grada posjetite barokni dvorac Janković iz 18. stoljeća, a odmorite se u Daruvarskim toplicama  koje osim zdravstvenog turizma imaju i bogatu wellness ponudu, sportske sadržaje, te kongresni turizam.  Nešto južnije je gradić Lipik poznat po svojim toplicama, mineralnoj vodi i ergeli konja lipicanaca. Da je Lipik nekada bio omiljeno lječilište Bečana vidljivo je u njegovoj arhitekturi. Zgrada Kursalona iz 19. stoljeća kopija je one Bečke; tu je i natkriveno šetalište Wandelbahn, a povijesni perivoj proglašen je spomenikom kulture.
Slavonija - Destinacije (23)

Istražite sve destinacije u regiji - Slavonija