Zadarska rivijera

Mnogi Zadrani rado će se okupati na nekoj od gradskih plaža, no za pravi doživljaj spajanja s morem, ipak je ljepše otići u neko od mjesta zadarske rivijere. Najudaljeniji i najsjeverniji je Novigrad, povijesni gradić smješten na južnoj obali Novigradskog mora, dubokog uvučenog zaljeva koji je s „otvorenim morem“ spojen uskim kanalom – ždrilom. To je šarmantan ribarski gradić s nekoliko vrijednih srednjovjekovnih spomenika, no ono što je posjetiteljima zanimljivo jest upravo Novigradsko more u koje se ulijeva rijeka Zrmanja. Zbog dotoka slatke vode, te zbog iznimne čistoće mora, tu je jedino mjesto na Jadranu gdje dagnje žive u prirodnim kolonijama. Iako je na mjestima obala strma i nepristupačna, more obiluje različitim plažama, od onih pješčanih, šljunčanih, do uređenih. Budući da tu, zbog ograničenog smještajnog kapaciteta nema puno turista, lako ćete pronaći mjesto na osami.

Iako pomalo izdvojen, otok Vir se također ubraja u zadarsku rivijeru, budući je spojen mostom s kopnom kod poluotoka Privlake. Ljeti je to vrlo živahno mjesto prepuno privatnih apartmana, no Vir nudi i prekrasne, skrivene plaže i mirne šetnice za ugodan obiteljski odmor. Mjesto Zaton nalazi se Poznato je po svom turističkom naselju smještenom u krasnoj borovoj šumi i odličnom plažom, dijelom pješčanom, dijelom šljunčanom, opremljenom različitim zabavnim sadržajima naročito za djecu, te nudi čitav niz sportskih sadržaja.

Nešto bliže Zadru su Petrčane, slikovito malo mjesto koje također ima turistički kompleks koji nudi sve potrebne pogodnosti – borovu šumu, šljunčanu plažu pjeskovitog morskog dna, uređene staze za šetnju, restorane i kafiće, a tu je i klub u kojem se ljeti održava Garden festival klupske glazbe. Plaža i šetnica se protežu sve do same jezgre mjesta gdje možete dobro objedovati u nekoj od tradicionalnih konoba. Južno od Zadra, prema Biogradu, nalazi se Bibinje, šarmantno malo turističko mjesto s plažama i šetnicom uz more, konobama, restoranima i kafićima. Između Bibinja i susjednog Sukošana smjestila se jedna od najvećih i najbolje opremljenih marina na Jadranu – Marina Dalmacija – koja osim standardnih vezova i najmodernije opreme, ima i vezove za megaplovila, te vlastitu plažu. Sukošan je jedno od najrazvedenijih mjesta zadarske rivijere. Proteže se od Zlatne luke i Marine Dalmacija do prirodnog kompleksa Tustice. Tu se nižu brojne uvale, lučice i plaže. U uvali u centru mjesta naići ćete na neobičan prizor – ostatke nadbiskupskog ljetnikovca Palac iz 15. stoljeća koji izranja iz mora. Osim toga, Sukošan ima nekoliko vrijednih građevina iz 15. stoljeća na ovamo. Duž sukošanske obale prostire se nekoliko lijepih plaža među kojima su najpopularnije Dječji raj, plitka, pješčana plaža opremljena potrebnim resursima, Zlatna luka, plaža Makarska, te brojne manje uvale.

Zadarski arhipelag najgušće je otočno područje na Jadranu sa više od tri stotine otoka, otočića i hridi, čime ova regija uvelike doprinosi poznatom geslu po kojem Hrvatska slovi za „zemlju tisuću otoka“. Grad Zadar ujedno je i središnja točka hrvatskog dijela Jadrana, pa je sa zadarskog područja vrlo lako dostupna Istra, Split ili Dubrovnik, Plitvička jezera, kao i Zagreb. Unutar same zadarske regije i u njenoj neposrednoj blizini nalazi se nekoliko najljepših nacionalnih parkova kao što su NP Krka, NP Plitvice, NP Paklenica, NP Kornati, NP Risnjak, te parkovi prirode Telašćica i Biokovo, pa ukoliko želite uživati u prirodnim ljepotama Hrvatske, grad Zadar ili neko od mjesta u okolici Zadra predstavljaju idealna polazišta. Uzmete li u obzir činjenicu da grad Zadar nazivaju „gradom muzejom“, treba li vam više razloga za posjet?
Zadarska rivijera - Destinacije (29)

Istražite sve destinacije u regiji - Zadarska rivijera
Prikaži sav smještaj (44)
Doživljaji u Hrvatskoj

Izleti i ture, plaže, restorani, povijesne znamenitosti, doživljaji, zabava i noćni život, eventi, usluge...