Međimurje i Podravina

Međimurje i Podravina

Međimurje, regija na krajnjem sjeveru Hrvatske između rijeka Mure i Drave, uz samu granicu s Mađarskom i Slovenijom, te vrlo blizu Austriji, svojim zapadnim dijelom gotovo dotiče obronke Alpa. Zbog svog položaja u prošlosti je bila pod jakim utjecajem vladajućih monarhija Austrije i Ugarske koje su ostavile znatan utjecaj na ovdašnju kulturu i običaje. Najveći grad i administrativno središte je Čakovec u čijem je središtu Stari grad Zrinskih, utvrđeni plemićki dvorac koji datira još u 13. stoljeće. U njemu danas možete posjetiti Muzej Međimurja ili prošetati njegovim prekrasnim perivojem.  Ljubitelji posebnih spa tretmana neka se zapute u toplice Sveti Martin koje su na svega pola sata vožnje udaljene od Čakovca, a u obližnjem seoskom gospodarstvu Goričanec možete kušati tradicionalna jela ovog kraja. Tu počinje i tzv. Cesta tradicije koja vodi kroz nekoliko sela sve do mjesta Kotoribe, a povezuje radionice tradicionalnih zanata poput lončarstva, košaraštva, tkanja i drugog. Posjetitelji su dobrodošli aktivno se uključiti u rad radionica i samostalno izraditi neki suvenir ili predmet uporabne vrijednosti.

Na najsjevernijoj točki Hrvatske, pokraj malog naselja Žabnik, nalazi se plutajući drveni riječni mlin koji datira u 1902. godinu. Prošećite uređenim „Mlinarovim poučnim putem“ i upoznajte tradiciju ovog kraja. Međimurje je isprepleteno pješačkim i biciklističkim stazama, vinskim cestama, a razvijen je i lovni i ribolovni turizam. Među omiljenim izletištima ove vrste je umjetno jezero Ormož na rijeci Dravi.

Nizvodno rijekom Dravom, sve do obronaka Bilogore i Kalnika, prostire se Podravina. Središnje mjesto je grad Koprivnica poznata po svom središnjem Zrinskom trgu, koji se ubraja u najljepše trgove kontinentalne Hrvatske. Od znamenitosti tu su kompleks franjevačkog samostana i crkve Sv. Antuna Padovanskog iz razdoblja baroka, te ostaci gradskih zidina iz 16. stoljeća. Ljubitelji domaćih specijaliteta neka posjete Podravsku klet u mjestu Bilogora, autentično uređen restoran s prekrasnim pogledom na Koprivnicu i bilogorski kraj. U podnožju Kalnika nalaze se Križevci s jednom od najljepših grkokatoličkih katedrala u ovom dijelu Europe, a u podnožju Bilogore smjestio se Bjelovar u kojem će vas osim katedrale iz 18. stoljeća zadiviti i kameni paviljon u gradskom parku izgrađen od bijelog bračkog kamena, najveći takav paviljon u Europi. Obronci Bilogore i Kalnika prošarani su biciklističkim i pješačkim stazama, a lov i ribolov nezaobilazni su dio turističke ponude. Nedaleko Koprivnice, niz rijeku Dravu, nalazi se selo Hlebine, jedinstveno na karti svjetske umjetnosti. Tu je kolijevka naive, umjetničkog pravca samoukih umjetnika nastalog u prvoj polovici 20-og stoljeća. Hlebinska škola svjetski je poznata po svojim podravskim motivima izrađenim tehnikom ulja na staklu. U Hlebinama posjetite Galeriju Hlebine, Galeriju Generalić, te Spomen kuću Krste Hegedušića.  

Nizvodno rijekom Dravom stići ćete do Đurđevca, gdje se održava najveća turistička atrakcija Podravine – pučka kazališna predstava na otvorenom „Legenda o Picokima“ koja uprizoruje povijesni događaj turskog napada na đurđevačku utvrdu. Predstava se održava u lipnju, na originalnoj lokaciji, uz raskošne zvučne i svjetlosne efekte. U đurđevačkom kraju dobro su razgranate vinske ceste, a najviše vinskih podruma, vinarija i seoskih gospodarstava je oko sela Mičetinac i Čepelovac.

Na prijelazu podravske regije u slavonsku ravnicu smjestio se grad Virovitica. U središtu mjesta posjetite klasicistički dvorac Pejačević s početka 19. stoljeća u kojem je danas Gradski muzej, u obližnjoj Slatini posjetite ergelu arapskih konja i uzgajalište jelena lopatara, u Suhopolju klasicističku crkvu Sv. Terezije Avilske iz 19. stoljeća, a ljubitelji prirode uživat će u pejzažima parka prirode Papuk. Gastronomija ovog kraja predstavlja fuziju slavonskih, podravskih, mađarskih i njemačkih kuhinja. Treba li tome još što dodati – osim dobrog vina, naravno!