Rovinj Rivijera

Rovinjska rivijera pravi je turistički biser i idealno mjesto za odmor jer osim pregršt kulturno povijesnih znamenitosti, različitih vrsta smještaja, nudi i lijepe plaže, biciklističke staze, šetnjice, te odličnu zabavu i gastronomske užitke.

Rovinjski arhipelag i priobalno područje je još 1968. godine proglašeno prirodnim rezervatom. Ispred grada Rovinja nalazi se otok Sveta Katarina kojeg je 1905. godine kupio grof Milewsky, te ga je pošumio, sagradio pristanište i dvorac. Južnije se nalaze otoci Sveti Andrija i Maškin (poznat pod nazivom Crveni otok), međusobno povezani nasipom. Na otoku se nalazi dvorac, hotel, prekrasne šljunčane plaže, a otok Maškin je rezerviran za nudiste. Na najisturenijem otoku arhipelaga nalazi se svjetionik sv. Ivan. Izuzetno atraktivan je i Zlatni rt ili Punta Corrente, prekrasna i zaštićena park šuma koja se nalazi južno od Rovinja. Puna je borova i stoljetnih cedrova isprepletenih šetnjicama idealnim za vožnju bicikla ili jogging. Tu su i najljepše rovinjske plaže, te stari kamenolom, jedno od najpopularnijih odredišta slobodnog penjanja u Hrvatskoj.

Gotovo je cijeli stari dio grada Rovinja smješten na stjenovitom otočiću naseljenom od brončanog doba, koji je 1763. spojen s kopnom. Krenete li od rive kamenim uličicama lagano se uspinjući, stići ćete do platoa na samom vrhu stare gradske jezgre. Tu se uzdiže veličanstvena crkva sv. Eufemije (ili Fume) čiji je zvonik, uz vodnjanski, najviši u Istri. U njoj ćete pronaći kasnoantički sarkofag s tijelom sv. Eufemije, zaštitnice grada. Svake godine 16. rujna sv. Eufemiji u čast organizira se velika fešta, kada grad posebno zablista. Rovinjsku akropolu s lukom povezuju tri glavne ulice, a u jednoj se od njih, u ulici Grizia, svake godine organizira ljetni festival likovne umjetnosti. U toj su se ulici smjestile brojne umjetničke galerije što gradu daje poseban šarm.

Zanimaju li vas tradicija i običaji ovog kraja pogledajte Zavičajni muzej, a za ljubitelje dobrih predstava tu je i kazalište Gandusio. Uz obalu se nalazi Institut Morske Biologije osnovan krajem 19. stoljeća i tu možete pogledati zanimljiv akvarij.

Rovinjska riva s renesansnim satom i baroknim Balbijevim lukom jedno je od omiljenijih istarskih šetališta, a posebno je romantično u sumrak. Prošećete li malo dalje od same gradske jezgre do Valdibore, otvorit će vam se prelijepi prizor na stari grad. Brodom se možete odvesti do Crvenog otoka koji je zapravo sačinjen od dva otočića spojena nasipom, a zajedno čine cjelinu koja je postala omiljena destinacija za jednodnevne izlete i kupanje. Južno od grada nalazi se Zlatni Rt, park obrastao borovima i čempresima s puteljcima za ugodne šetnje.

Na putu između Rovinja i Poreča nalazi se 11 kilometara dug Limski kanal, koji duboko usijeca obalu između Rovinja i Vrsara. Tu se uzgajaju cijenjene vrste riba i školjki, čija se tradicija uzgoja prenosi još od antike. Do Limskog kanala najlakše se dolazi brodom i to nekim od jednodnevnih izleta što kreću iz Rovinjske luke.

 
Rovinj Rivijera - Destinacije (4)

Istražite sve destinacije u regiji - Rovinj Rivijera
Prikaži sav smještaj (35)
Doživljaji u Hrvatskoj

Izleti i ture, plaže, restorani, povijesne znamenitosti, doživljaji, zabava i noćni život, eventi, usluge...