Crikvenica Rivijera

Nedaleko grada Rijeke, na slikovitoj kvarnerskoj obali, Crikvenička rivijera već više od stotinu godina njeguje turističku tradiciju. Prelijepe plaže i čisto more s jedne strane, te raskošne šume gorskih predjela s druge strane, čine Crikvenicu jednim od najpoželjnijih mjesta za odmor.

Lijepa Crikvenička rivijera proteže se od Jadranova na sjeveru do Selca na jugu i danas pruža brojne mogućnosti odmora i rekreacije. Ako putujete s djecom Crikvenica je pravo mjesto za vas jer su plaže opremljene raznovrsnim zabavnim sadržajima za mališane. Crikveničko zaleđe pruža obilje mogućnosti za planinarenje i lov pa tako sezona ne prestaje krajem ljeta. Potražite udoban smještaj u nekom od brojnih vila, apartmana i kuća za odmor u Crikvenici i uživajte u zasluženom odmoru.

Uz stoljetnu turističku tradiciju jedno je od većih turističkih središta na Kvarneru. Nastala je na mjestu gdje se u rimsko doba nalazila vojna postaja, naselje Ad Turres, s lukom za trgovinu građevinskim drvom. Ime je dobila po crkvi (u dijalektu - crikvi) koja je potkraj 14. stoljeća sagrađena na ušću rječice Dubračine u more, a gdje je 1412. godine Nikola Frankopan dao sagraditi dvorac, kasnije doniran pavlinskom redu i pretvoren u samostan. Već 1890. za Crikvenicu su se počeli zanimati turisti koji su je upoznali dolazeći iz Opatije na izlete. Godinu dana kasnije nadvojvoda Josip kupuje pavlinski samostan koji preuređuje u vojno odmaralište, a potom u dječje ljetovalište. Iste godine izgrađeno je i gradsko kupalište. Velebni hotel Therapia, koji i danas spada u jedno od najljepših hotelskih zdanja na čitavoj hrvatskoj obali, izgrađen je 1895. godine. Hotel je imao lječilišnu funkciju pa je 1906. Crikvenica službeno proglašena klimatskim lječilištem. Zbog blage klime Crikvenica je svoj izvorno lječilišni karakter zadržala do naših dana, a medicinska ustanova Thalassotherapia poznato je lječilište za bolesti dišnih organa, te reumatizam.
Crikvenica Rivijera - Destinacije (4)

Istražite sve destinacije u regiji - Crikvenica Rivijera