Dobrodošli na otok sunca!

Otok Hvar je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj. S izuzetno blagom klimom i najvećim prosjekom sunčanih dana u Europi, poznat je po uzgoju vinove loze, maslina, smokava, badema i posebno lavande. Uzgoj lavande i proizvodnja lavandinog ulja donedavno su bile osnovne djelatnosti otoka, a i danas, u mjesecima cvatnje, lavandin cvijet poput tepiha prekriva otočka polja. Osim poljima lavande otok je prekriven i vinogradima. Južne padine otoka obiluju suhim i sunčanim danima, zbog čega nije potrebno tretirati lozu protiv nametnika, pa daju najkvalitetnija crna vina među kojima je najpoznatiji plavac. Od davnina se vina čuvaju u hladnim stijenama današnjeg tunela Pitve.

Grad Hvar drugo je najstarije naselje na otoku Hvaru, nastalo u 1. st. prije Krista kao ilirsko naselje s gradinom. Danas je to turistički najrazvijeniji grad na otoku koji zajedno sa susjednim Paklinskim otocima čini jedno od najmondenijih odredišta na hrvatskoj strani Jadrana. Grad ima kamenom popločani prostrani trg, zatvoren s tri strane i s jedne strane otvoren prema moru. U dnu trga smjestila se jedna od najljepših crkvi u Hrvatskoj, katedrala Sv. Stjepana koja je postala katedralom još u 13. stoljeću. Na zapadnom dijelu trga, s pogledom na gradsku lučicu nalazi se jedno od najstarijih pučkih kazališta u Europi utemeljeno 1612. godine, a ponad grada nalazi se utvrda iz 16. stoljeća s prekrasnim pogledom na grad i Paklinske otoke.

Najstariji grad na otoku, ali i u Europi je Stari Grad, kojeg su u 4. stoljeću prije Krista utemeljili grčki moreplovci. Sam grad i njegova okolica prepuni su dobro očuvanih antičkih lokaliteta među kojima je Starogradsko polje – Ager – s najbolje očuvanom starogrčkom parcelizacijom na Sredozemlju zbog čega je uvršten na UNESCOvu listu svjetske baštine. U staroj gradskoj jezgri s uskim uličicama na koje su mali, intimni restorani postavili svoje stolove, i lijepim kamenim kućama, nekoliko je vrijednih povijesnih građevina među kojima je najznačajniji Tvrdalj, renesansni dvorac velikog hrvatskog pjesnika Petra Hektorovića iz 16. stoljeća. Na prostranom trgu ispred dvorca ljeti se organiziraju različita kulturna i zabavna događanja. Na otoku je još vrlo šarmantno manje turističko mjesto Jelsa koje je šetnicom uz more i duž niza kuća za odmor povezano sa slikovitom Vrboskom u kojoj je i manja marina. Ne treba naglašavati kako nautičari jednostavno obožavaju ovaj otok, a brojni svjetski turistički magazini već ga godinama uvrštavaju u top svjetske destinacije.

U centralnom dijelu otoka nalazi se nekoliko vrlo slikovitih sela, među kojima su Humac, Pitve i Vrisnik, u kojima ćete naći konobe s najboljom ponudom hrane. Osim jela od ribe i morskih plodova, na jelovniku se nađu i tradicionalna otočka jela ispod peke. Čitava hvarska obala poznata je po prekrasnim plažama prekrivenim glatkim bijelim oblucima – popularnim žalima koja se skrivaju u uvalama posvuda po otoku. Ukoliko tražite mir i osamu, lijepe su plaže podno mjesta Bogomolje i Gdinj na istočnom dijelu otoka, ili u mjestima južne obale od Zavale do Svete Nedjelje. Za one koji više vole gužvu tu su jednako lijepe plaže u mjestima Milna i Zaraće blizu grada Hvara.
Otok Hvar - Destinacije (102)

Istražite sve destinacije u regiji - Otok Hvar
4+0
4+0
50
3+1
3+1
80
2+1
2+1
90
4+0
4+0
90
4+2
4+2
80
3+0
3+0
50
2+1
2+1
65

Prikaži sav smještaj (749)
Doživljaji u Hrvatskoj

Izleti i ture, plaže, restorani, povijesne znamenitosti, doživljaji, zabava i noćni život, eventi, usluge...

Valiant d.o.o.
1-12 osoba
MARIO rent
150
Ferrata Hvar
1-10 osoba 80
Diving Center Viking
1-2 osoba 80