Zadarski arhipelag

Manji otoci zadarskog arhipelaga

Zadarski arhipelag najgušće je otočno područje na Jadranu sa više od tri stotine otoka, otočića i hridi, čime ova regija uvelike doprinosi poznatom geslu po kojem Hrvatska slovi za „zemlju tisuću otoka“. No, većina tih otoka je nenastanjena, pa pružaju nautičarima brojna osamljena i skrovita mjesta i prekrasne plaže gdje im društvo rade samo galebovi, a jedini zvuk je šum valova. Otoci najsjevernijeg dijela svojim položajem predstavljaju „vrata Dalmacije“, a među njima je prvi, iako ne i najveći, Silba. Tu su, dakle, još Olib, Premuda, Ist i Molat. Naravno, tu je još čitav niz manjih otočića i grebena od kojih su neki nastanjeni samo ljeti, a neki nikada. Budući da na ovim otocima nema hotela, smještaj je moguć jedino u privatnim kućama. Iako do svih spomenutih otoka vozi trajekt, automobili se mogu iskrcati jedino na Premudi i Olibu, a kako se radi o zaista malim otocima, sve je dostupno pješice, pa automobil nije niti potreban. Otok Silba ima nekoliko lijepih šljunčanih i pješčanih uvala s plažama, a među najljepšima slove Šotorišće i Pernastica. Jedinim mjestom na otoku dominira vidikovac Toreta, šesterokutni toranj s vanjskim stubištem iz 19. stoljeća s kojeg se pruža prekrasan pogled.

Istočno od Silbe nalazi se nešto veći otok Olib na kojem živi tek nekih 700 stanovnika. U jedinom naselju na otoku postoje dokazi da je tu život postojao još u rimsko doba. Olib je savršen za miran i intiman odmor gdje će svatko pronaći sebi idealno mjesto – od stjenovitih litica do pješčanih plaža i plitkih zaljeva poput Slatine na istočnoj strani otoka.

Premuda je otok s istoimenim naseljem, a nalazi se zapadno od Silbe. Ima dvije luke, glavnu u uvali Krijal i pomoćnu u uvali Loza, dok se mjesto Premuda smjestilo između njih. Obiluje prirodnim uvalama, a obrastao je niskim raslinjem. U posljednje vrijeme porasla je i sadnja maslina. Privlačan je nautičarima, ali i roniocima, budući da je tu nekoliko izuzetno atraktivnih lokacija za ronjenje poput sustava špilja zvanih „katedrala“ i olupine broda „Szent Istvan“.

Otoci Ist i Molat smjestili su se nešto južnije, gotovo dotičući sjeverni „špic“ Dugog otoka. Ist, koji se nalazi sjeverno od Molata, manji je otok s malom uređenom marinom, zbog čega je omiljen među nautičarima. Ima lijepe pješčane plaže, pa je pogodan za sve koji žele privatnost i miran odmor. Na vrhu otoka nalazi se crkvica s koje se pruža fantastičan pogled na okolne otoke. Molat je nešto veći otok na kojem su tri manja naselja: Molat, Zapuntel i Brgulje. Ima predjele obrasle borovom šumom, a obiluje brojnim skrivenim uvalama koje je najbolje obilaziti brodicom.

Grad Zadar ujedno je i središnja točka hrvatskog dijela Jadrana, pa je sa zadarskog područja vrlo lako dostupna Istra, Split ili Dubrovnik, Plitvička jezera, kao i Zagreb. Unutar same zadarske regije i u njenoj neposrednoj blizini nalazi se nekoliko najljepših nacionalnih parkova kao što su NP Krka, NP Plitvice, NP Paklenica, NP Kornati, NP Risnjak, te parkovi prirode Telašćica i Biokovo, pa ukoliko želite uživati u prirodnim ljepotama Hrvatske, grad Zadar ili neko od mjesta u okolici Zadra predstavljaju idealna polazišta. Uzmete li u obzir činjenicu da grad Zadar nazivaju „gradom muzejom“, treba li vam više razloga za posjet?
Zadarski arhipelag - Destinacije (15)

Istražite sve destinacije u regiji - Zadarski arhipelag