Grad Pula i okolica

Pula je najveći grad na istarskom poluotoku, poznat je kako po svojoj bogatoj ostavštini iz prošlosti, tako i po izuzetnim naporima da čim bolje razvije i upotpuni svoju glavnu granu djelatnosti, turizam. Dijelom se turistička ponuda grada Pule svakako oslanja na kulturno-povijesne spomenike od kojih su najbrojniji oni iz doba starog Rima. Osim rimskog amfiteatra, tu je Slavoluk Sergijevaca iz 1. stoljeća prije Krista, Herkulova i Dvojna vrata, gradski bedemi, Augustov hram, Malo rimsko kazalište, te Forum koji je i danas jedno od glavnih okupljališta građana i turista. Iz nešto „mlađe“ povijesti tu su crkva i samostan Svetog Franje, Katedrala uznesenja Blažene Djevice Marije, pravoslavna crkva Svetog Nikole, kaštel, kapela Sv. Marije Formoze, mornaričko groblje i drugo. No, to nije sve. Pula nudi svojim posjetiteljima bogat zabavni program, počevši od koncerata, predstava i izložbi u sklopu kulturnog ljeta, ali i izvan turističke sezone, od kojih se većina održava u nenadmašnoj Areni. U samoj Puli nekoliko je lijepo uređenih turističkih kompleksa koji osim kvalitetnog smještaja nude posjetiteljima sve potrebno: uređene plaže sa svim sadržajima, kafiće, restorane, trgovine, te čitav niz sportskih i zabavnih sadržaja. Pula kao turističko središte njeguje i bogatu gastronomsku ponudu s jelima tradicionalne istarske kuhinje koja se nudi u širokoj lepezi od ribe i morskih plodova, mesnih jela i domaće tjestenine, a sve to začinjeno finim maslinovim uljima ili najcjenjenijom namirnicom tipičnom isključivo za ovaj kraj – tartufima. Vinska tradicija je tu također vrlo stara, pa se na bogatoj trpezi redovito nađu i vrlo profinjena vina.

Medulinska rivijera proteže se od Pješčane uvale koja se nalazi južno od Pule i gotovo predstavlja njeno predgrađe, preko malenih ribarskih naselja Vinkurana, Banjola i Pomera, do parka prirode Rt Kamenjak na Premanturi i Medulina na istočnom dijelu rivijere. Medulin je tu najveće naselje, nekad ribarsko selo, danas važno turističko naselje u kojem je sve podređeno turizmu. Ovaj kraj odlikuje iznimno razvedena obala s brojnim otočićima, rtovima, zaljevima i uvalicama, a tu je prisutan i izniman obalni fenomen – pješčani sprud koji povezuje otok s kopnom – tzv. primošten ili tombolo. Plaže su tu kao krojene za svačiji ukus – ima ih od pješčanih, šljunčanih do stjenovitih; onih izloženih suncu ili skrivenih u ugodnoj hladovini borova; javnih plaža na kojima vlada ljetna vreva ili onih robinzonskih na kojima ste sami vi i more.

Duž čitave rivijere smještaj možete pronaći u nekom od hotela u Pješčanoj uvali ili Medulinu, kampovima od kojih je većina na poluotoku Premanturi i susjednom Pomeru, ili u privatnom smještaju. Tu su i dobro uređene marine za nautičare – Veruda u Pješčanoj uvali ili marina Pomer. Na poluotoku Premantura nema hotela, budući da je njegov južni dio Rt Kamenjak zaštićeni park prirode gdje nije dozvoljena gradnja. Na ovom malom prostoru raste oko 530 biljnih vrsta od čega 20 orhideja, među kojima je i nekoliko endemičnih. Ovo je idealno mjesto za sve koji vole prirodu i život u prirodi. U posebnu ponudu se ubraja mogućnost unajmljivanja svjetionika na otočiću Porer, a da se tu vodi računa o svakom gostu govori podatak da tu postoji plaža koja je uređena za slijepe osobe. Vjetrovi oko rta Kamenjak su povoljni za ljubitelje sportova na vodi poput jedrenja na dasci i kite-surfinga. Posebna atrakcija za posjetitelje su skokovi s visokih stijena u more. Gastro ponuda je tu više nego odlična – u ribarskim selima su najbolji riblji restorani, a u Pješčanoj uvali nalaze se dva ponajbolja restorana u Hrvatskoj, istaknuta u brojnim gastro vodičima.
Pula i okolica - Destinacije (11)

Istražite sve destinacije u regiji - Pula i okolica
3+0
3+0
65
2+2
2+2
65
4+1
4+1
90
4+0
4+0
55
4+0
4+0
50
2+2
2+2
45
2+2
2+2
40
2+0
2+0
50
4+0
4+0
60
6+0
6+0
115

Prikaži sav smještaj (29)
Doživljaji u Hrvatskoj

Izleti i ture, plaže, restorani, povijesne znamenitosti, doživljaji, zabava i noćni život, eventi, usluge...

R.K. MEDUZA
2-10 osoba 25
Alekzor Travel
1-8 osoba 60