Zadarsko zaleđe

Zadarsko zaleđe i Ravni Kotari

Priroda je obdarila ovaj kraj čudesnom ljepotom. U bajkovitom kanjonu rijeke Zrmanje smjestio se Obrovac. Mjesto je to brojnih povijesnih previranja i preokreta o čemu svjedoče brojne gradine i kule obrovačkog kraja. Nedaleko Obrovca niz je srednjevjekovnih utvrda koje svjedoče o strateški važnom položaju Obrovca kroz povijest. 5 kilometara uzvodno rijekom Zrmanjom od Obrovca nalaze se kule Stari Obrovac i Klisina, u mjestu Zelengrad nalazi se utvrda Zelengradina, u Kruševu Cvijina gradina.

Bajkoviti kanjon Zrmanje možete upoznati vozeći kayak ili na raftingu otkriti živahne riječne brzace. U obližnjim Muškovcima krije se prelijepi Berberov slap, a legendu o ljubavi donosi romantični Kudin most. Brojne biciklističke, pješačke i trail staze raj su za ljubitelje aktivnog odmora. Obiteljske kuće i seoska domaćinstva nude udoban smještaj i autohtone gastronomske specijalitete poput janjetine ispod peke, janjetine na ražnju uz ekološki uzgojeno voće i povrće.

Nedaleko Zadra i Biograda na Moru nalazi se grad Benkovac. Još davno prije dolaska Hrvata drevni su narodi gradili ovdje svoja naselja i podizali spomenike. Najpoznatije je takvo nalazište Asseria - ostaci liburnskog naselja u blizini Podgrađa. Nađete li se u okolici Benkovca svakako posjetite Benkovački sajam koji se preko sto godina održava svakog 10-og u mjesecu. Sajam nije samo mjesto trgovine već i svojevrsna atrakcija ovog kraja koja njeguje običaje i tradicionalne načine trgovanja. Benkovački sajam poznat je i po bogatoj gastronomskoj ponudi lokalnih specijaliteta kao što je pečena janjetina, odojak i različita jela ispod peke.

U zaleđu Zadra, iznad prostranoga Nadinskog polja nalazi se mjesto Nadin. Gradski bedemi svjedoče o bogatoj povijesti ovog kraja i naseljenosti još u doba Rimljana. Danas je Nadin okrenut poljoprivredi i agroturizmu, nudeći ekološke proizvode u obiteljskim domaćinstvima. Posebno su cijenjena vina nadinskoga kraja, stoga ne propustite zaviriti u podrume i konobe Nadina i nagraditi svoje nepce vrhunskim vinskim doživljajem.

Poličnik je mjesto i općina u Ravnim kotarima u zaleđu Zadra. Općina broji nekoliko manjih naselja koji su administrativno i ekonomski povezana: Briševo, Dračevac Ninski, Lovinac, Murvica, Rupalj, Suhovare i Visočane.  Područje je to plodne zemlje, pa se stanovnici ovog kraja bave poljoprivredom, ponajviše uzgojem maslina i vinove loze.

Vrana je mjesto u zadarskom zaleđu smješteno uz sami Park prirode Vransko jezero. Mjesto je to bogate povijesti o kojoj danas svjedoči srednjevjekovna utvrda Gradina koja je od 11. do 14. stoljeća bila centar crkvene i svjetovne moći. Zanimljivost je da se baš tu čuvala hrvatska kraljevska kruna. U Vrani vrijedi posjetiti Maškovića Han, rezidenciju zapovjednika turske vojske, koja danas predstavlja najveći spomenik turskog graditeljstva u Hrvatskoj. Nezaobilazna atrakcija ovog kraja je Park prirode Vransko jezero sa ornitološkim rezervatom u kojem ćete u doba gniježđenja pronaći više od 100 različitih vrsta ptica. U blizini najvišeg vrha Parka prirode Vransko jezero nalazi se vidikovac Kamenjak odakle se pruža čaroban panoramski pogled na Vransko jezero, brojne uređene maslinike, te morsko plavetnilo posuto otočićima zadarskog, kornatskog i šibenskog arhipelaga.
Zadarsko zaleđe - Destinacije (7)

Istražite sve destinacije u regiji - Zadarsko zaleđe
Doživljaji u Hrvatskoj

Izleti i ture, plaže, restorani, povijesne znamenitosti, doživljaji, zabava i noćni život, eventi, usluge...