Lika i Gorski kotar

Na samoj granici između Gorskog kotara i Like nalazi se grad Ogulin. Nađete li se u ovom kraju prošećite ulicama Ogulina,  posjetite Frankopanski kaštel iz 1500. godine sa Zavičajnim muzejom. Taj renesansni kaštel s palačom i kulama izgrađen je iznad ponora rijeke Dobre, tzv. Đulinog ponora koji je ime dobio prema djevojci koja je živjela u 16. stoljeću, a koja se tu bacila zbog nesretne ljubavi. Malo izvan grada je jezero Sabljaci, poznato izletište s restoranom, omiljeno među ribičima, a iznad grada se uzdiže stjenoviti vrh Klek koji pripada masivu Velike Kapele. Prema legendi Klek je sijelo vještica, a s njegovog vrha je fantastičan pogled koji se za lijepog vremena proteže čak do Alpa.

Južno od Ogulinsko-modruške udoline nalazi se Lika, prostrana gorska regija koje se proteže od Plitvičkih jezera do južnih dijelova Velebita i rijeke Zrmanje. Plitvička jezera su osobita geološka i hidrogeološka krška pojava koja stvara najljepše prizore od 16 manjih i većih tamno zelenih i tirkiznih jezera kaskadno povezanih slapovima. Ovo područje je turistički iznimno razvijeno s nekoliko dobro opremljenih hotela, kampom, te brojnim seoskim gospodarstvima koja primaju posjetitelje. Velebit je najduža planina u Hrvatskoj, iako ne i najviša. Zaštićena je kao park prirode dok su njeni dijelovi, Sjeverni Velebit i Paklenica, proglašeni nacionalnim parkovima. S vrhova Velebita pruža se prekrasan pogled na more i otoke. Tu je otkrivena Lukina jama, koja se svojom dubinom od 1392 m ubraja među najdublje u svijetu. S kopnene strane Velebita pruža se Gacko polje, slikovita riječna dolina gdje se uz rijeku Gacku nižu brojne stare mlinice. Središnje mjesto je Otočac za koji se smatra da je najstarije naselje s hrvatskim stanovništvom. Nedaleko Otočca, u selu Kuterevu, posjetite utočište za mlade medvjede gdje se možete uključiti i u volonterski kamp.  Najveće mjesto ove regije je grad Gospić u kojem posjetite Muzej Like i katedralu iz 18. stoljeća, a zasigurno vam neće promaći kip djevojke nazvan „Marta“ iz 19. stoljeća podignut u spomen uvođenja vodovoda. Nedaleko Gospića, u Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle posjetite memorijalni centar uređen kao tematski park gdje osim rodne kuće slavnog izumitelja možete vidjeti i neke od njegovih izuma. U Južnom dijelu parka prirode Velebit, nedaleko Gračaca posjetite Cerovačke pećine, najveći spiljski kompleks u Hrvatskoj. Pronađite vaš idealan smještaj u bajkovitoj Lici u nekoj od vila, apartmana, kuća za odmor i šumskih kolibica te uživajte u iskonskoj ljepoti prirode. Slikovita lička mjesta Gospić, Gračac, Otočac, Rakovica, Lovinac, Ogulin, Udbina i Korenica čekaju na vas.

Gorski kotar je brdovito i šumovito područje koje se smjestilo između Slovenije i Like. Čak 63% ovog područja je prekriveno šumom, a velik dio se ubraja u zaštićena područja prirode poput Nacionalnog parka Risnjak, Park šume Golubinjak kod Lokvi, te Park šume Japlenški vrh kod Delnica. Tu su i zaštićeni krajolici: Vražji prolaz – kanjon dug 1800 m, a na nekim mjestima širok jedva 2m s okomitim stijenama koje dosežu visinu i do 100 m, Zeleni vir kod Skrada, slikoviti kanjon Kamačnik kod Vrbovskog, poznato izletište Litorić kod Vrbovskog, te Petehovac kod Delnica, visoravan pogodna za šetnje i skijaške aktivnosti. Tu su i rezervati poput Bijelih i Samarskih stijena kod Mrkoplja koje oduševljavaju brojnim, rukom prirode stvorenim oblicima, kao i veličanstvene spilje uređene za posjetitelje, poput  Lokvarke i Lipe kod Lokava, Vrelo kod Fužina, Hajdove hiže kod Mrkoplja i Pilarove ledenice kod Mrzle Drage. Tu, ispod Risnjaka, iz krškog jezerca izvire rijeka Kupa i nastavlja svoj put kroz slikovitu Kupsku dolinu. Tu je još i rijeka Dobra, te Lokvarsko jezero, jezera Bajer i Lepenice kod Fužina, te Čogrljevo jezero kod Moravica. Ne treba niti spominjati osvježavajući užitak koji nude u ljetnim mjesecima. Slikovita mala naselja poput Delnica, Čabra, Fužina, Lokve, Vrbovskog, Ravne Gore and Mrkopalja, raštrkana su po brdima, a njihove su kuće natkrivene vrlo strmim krovovima što ukazuje na obilje snijega u zimskim mjesecima.

Naravno, zimski sportovi tu su iznimno popularni pa ne treba čuditi što je ovaj kraj dao nekoliko uspješnih olimpijaca u alpskim i nordijskim disciplinama. Tu je i zimski centar Begovo Razdolje, ujedno i najviše naselje u Hrvatskoj, te Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica. Pronađite vaš idealan smještaj u Gorskom Kotaru u nekoj od vila, apartmana, kuća za odmor i šumskih kolibica te uživajte u iskonskoj ljepoti prirode. Prošećite divljim šumskim putevima što se protežu uz kristalno čiste rijeke i jezera, uspnite se na vrh Bijela kosa (1289 m) i divite se panoramskom pogledu ili pak uživajte u slikovitom pejzažu vrha Kamačnik i njegovim brojnim pješačkim stazicama. Umorni od cjelodnevnih avantura, vratite se u svoju kućicu za odmor i ogrijte dušu uz vatricu što romantično pucketa iz otvorenog kamina.
Lika i Gorski kotar - Destinacije (30)

Istražite sve destinacije u regiji - Lika i Gorski kotar
Prikaži sav smještaj (25)
Doživljaji u Hrvatskoj

Izleti i ture, plaže, restorani, povijesne znamenitosti, doživljaji, zabava i noćni život, eventi, usluge...