Vrsar i okolica

Na dijelu istarske rivijere koja se proteže južno od Poreča sve do Limskog kanala smješteni su gradići Vrsar i Funtana. To je ujedno i najrazvedeniji dio istarske obale budući da se tu prostire prelijepi arhipelag s 18 nenastanjenih otočića obraslih mediteranskim raslinjem. Funtana se nastavlja na porečku rivijeru, a zajedno sa Zelenom lagunom u povijesti je tvorila samostalan feud.

Danas je Funtana ribarsko, poljoprivredno i turističko mjesto. Ime je dobila prema nepresušnim izvorima pitke vode neposredno uz more, a koji su bili u vlasništvu obitelji Funtana. Na ulazu u grad posjetite park skulptura cijenjenog hrvatskog kipara Dušana Džamonje, a svakako budite tu u kolovozu na dan Svetog Bernarda kad čitavo mjesto slavi veliku feštu. Kao i većina istarskih gradića i Vrsar se može pohvaliti ljupkom starom gradskom jezgrom, no ono što privlači brojne turiste nije gradska utvrda. Ovaj vrstan turistički gradić ima jedan od najbolje uređenih kampova, a volite li naturizam ovdje ćete pronaći prvoklasni i najveći naturistički kamp u ovom dijelu Europe, kamp Koversada. U toku ljetne sezone gradić gotovo i ne spava, a terase hotela nude bogat zabavni program. Nekoliko puta tijekom sezone organizira se Dan Koversade, cjelodnevni zabavni program koji tradicionalno završava izborom Miss Koversade. Da se tu vodi briga i o kulturnom aspektu mjesta govori činjenica da se svake godine u napuštenom kamenolomu Montraker održava ljetna međunarodna kiparska škola.

Budući da se tu nalazi sportski aerodrom, uz uobičajene sportove na kopnu i moru, ovdje možete uživati i u zračnim sportovima poput letenja padobranom, zmajevima, te u panoramskim letovima sportskim letjelicama. Žitelji Vrsara ponosni su na činjenicu da je tu u dva navrata boravio mletački zavodnik svjetskog glasa Giacomo Casanova koji je sam grad spomenuo u svojim memoarima. Kao podsjetnik na taj „povijesni događaj“ označena ja Casanovina biciklistička staza.
Vrsar i okolica - Destinacije (3)

Istražite sve destinacije u regiji - Vrsar i okolica