Otok Krk smješten je u sjevernom Jadranu, te je uz susjedni otok Cres najveći otok Kvarnera. Duga obala sa brojnim zaljevima, uvalama, hridima i prirodnim lukama čini Krk jednim od najrazvedenijih jadranskih otoka. Krk je s kopnom povezan mostom, brojnim trajektnim linijama sa susjednim otocima, te sa ostatkom svijeta redovitim i charter zračnim linijama preko riječkog aerodroma koji se nalazi upravo na otoku Krku nedaleko mjesta Omišalj. Zbog odlične prometne povezanosti, ali i izuzetne ljepote i bogate turističke ponude, otok Krk brzo se razvio u vodeću turističku destinaciju Hrvatske.

Prve naseobine na otoku, poput spilja na rubu Baške drage i Vrbničke spilje, datiraju još iz neolitika od kada je otok kontinuirano naseljavan. Prvi poznati stanovnici bili su Liburni. Rimljani su osnovali Curicum, današnje mjesto Krk, te Fulfinum, današnji Omišalj. Pečat duge povijesti Krka ostao je u zidinama, kupalištima, antičkim vilama s podnim mozaicima, kaštelima i brojnim sakralnim spomenicima otoka. Stanovnici Krka ponosno čuvaju svoju drevnu tradiciju od narodne nošnje i tradicionalnih zanata do simpatičnog čakavskog dijalekta i brojnih narodnih napjeva. U Jurandvoru pokraj Baške pronađena je Bašćanska ploča iz 1100. godine, dragi kamen hrvatskog jezika ispisan starohrvatskim pismom glagoljicom.

Danas je otok Krk jedna od najpopularnijih turističkih destinacija Jadrana sa brojnim turističkim središtima kao što su Punat, Malinska, Njivice, grad Krk, te Baška. Gotovo 300 kilometara pješačkih i biciklističkih staza izazov su za sve ljubitelje aktivnog odmora. Posebno su zanimljivi i otočići u blizini krčke obale: Prvić na kojem je poznati ornitološki rezervat, spokojan otočić Košljun sa franjevačkim samostanom, te otok Plavnik sa popularnom spiljom. Jedno od naslikovitijih mjesta otoka Krka je Baška poznata po prelijepoj pješčanoj plaži, te Vrbnik iz kojeg potječe slatka vrbnička žlahtina, vino koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Uz dobru kapljicu ide i dobar zalogaj. Kušajte otočku janjetinu, koja je najbolja u proljeće, domaći sir i pršut, te ručno izrađenu tjesteninu, poznate krčke šurlice. Od morskih delicija, uz svježu ribu, nezaobilazni su kvarnerski škampi na buzaru. Zasladite se tradicionalnim kroštulama i fritulama. Udobno se smjestite u nekom od apartmana, kuća za odmor i vila i prepustite se čarima otoka Krka.
Otok Krk - Destinacije (14)

Istražite sve destinacije u regiji - Otok Krk