Središnja Istra

Središnja Istra iznimno je slikovito područje gdje se na gotovo svakom brdu nalazi šarmantan srednjovjekovni gradić, svaki sa svojom povijesnom pričom. Stari grad Buzet smjestio se na vrhu brdašca u samom srcu sjevernog dijela hrvatske Istre s pregršt kulturno-povijesnih spomenika poput gradskih zidina i vrata, kapelica, palača i šterni.

Naučite ponešto o tradiciji ovog grada na manifestaciji Subotina po starinski koja se održava prve nedjelje nakon blagdana Sv. Marije Male kad se otvaraju stare obrtničke radionice gdje možete kupiti domaće autohtone proizvode, kušati fritaju od tartufa u ovom „Gradu tartufa“, te doživjeti tradicionalnu glazbu i plesove – bugarenje i balun.

Nedaleko Buzeta, između najmanjeg grada na svijetu, Huma, i Roča, prostire se Aleja glagoljaša – jedinstven niz spomenika posvećen starom hrvatskom pismu glagoljici. Dalje u središtu Istre nalazi se još jedan srednjovjekovni gradić koji je posljednjih godina sve više prisutan na kartama ljetnih filmskih festivala. Motovun pruža filmašima jedinstvenu pozornicu i ambijent nevelikog starog gradskog trga s posebnom akustikom srednjovjekovnih palača. Smješten na brdu do čijeg se vrha dolazi uskom, zavojitom cestom, okružen Motovunskom šumom, pruža osjećaj intimnosti, što projekciju svakog filma čini neponovljivom. O zabavama do ranih jutarnjih sati koje prate svaki festivalski dan ne treba posebno govoriti. Za izvanserijsku gastro ponudu, ali i iznimno fina vina spustite se u podnožje do sela Livade i Oprtalj.

Na nekih 15-tak kilometara od mora posjetite Grožnjan, grad umjetnika gdje se održavaju brojni koncerti klasične i jazz glazbe, slikarske manifestacije i izložbe, a prema samoj granici sa Slovenijom, srednjovjekovnu jezgru gradića Buja, svojevrsnog „stražara Istre“. Spustite se potom cestom, koja vodi paralelno s obalom kroz unutrašnjost, do malog mjesta Višnjan gdje je zvjezdarnica, poznata u svijetu po svojim otkrićima.

Prema jugu se nižu brojna slikovita mjesta poput Svetog Lovreča i Kanfanara, sve do vrlo živopisnog Vodnjana koji se nalazi u samom zaleđu grada Pule. Ukoliko ćete imati sreće, moći ćete vidjeti vodnjanske mumije u crkvi Svetog Blaža za koje kažu da posjeduju čudesne moći. Zbog njihove iznimne osjetljivosti pomno se čuvaju i nisu dostupne široj javnosti. Nedaleko ušća rijeke Raše u Plominski zaljev posjetite selo Barban gdje se trećeg vikenda u kolovozu odigrava Trka na prstenac, stara viteška igra.

U okolici Pazina, administrativnog središta Istre, nalazi se nekoliko mjesta koja čuvaju vrlo vrijednu povijesnu ostavštinu. U selu Tinjan osim starih kuća s obiteljskim grbovima pronađite županski stol za kojim se nekada birao upravitelj ovog područja. U selu Beram nalazi se grobna crkvica Sveta Marija na Škriljinah koja čuva izuzetno koloristične freske iz 15. stoljeća među kojima je najdojmljivija „Ples mrtvaca“, rad Vincenta iz Kastva. Na potezu između sela Gračišće i Pićan je označena pješačka staza s prekrasnim panoramskim pogledom na okolicu.

Sportska ponuda u centralnoj Istri voli one više avanturističkog duha. Naravno, ima tu prekrasnih staza za planinarenje, vožnju biciklom ili jahanje na konjima, ali povoljna konfiguracija terena idealna je za razne letačke sportove poput zmajarenja, leta balonom i paraglidinga, ili recimo za slobodno penjanje i špiljarenje, a u novije vrijeme popularan je i wakeboarding na rijeci Mirni. Unutrašnjost Iste krije brojna seoska gospodarstva s bogatom gastro ponudom, sve mahom tradicionalna domaća jela. Ima tu mesnih specijaliteta, divljači, poznati istarski ombolo i kobasice, šparoge, fuži, tartufi ili za desert fritule, kroštule ili cukerančići. Poznata su istarska vina među kojima je najzastupljenija malvazija od bijelih vina i teran od crnih vina. Tu su zatim maslinova ulja i izvrstan istarski pršut. Želite li tu pronaći autohtoni smještaj, ne trebate se odreći luksuza. Na raspolaganju su brojne restaurirane stare kamene vile i moderno uređeni apartmani.
Središnja Istra - Destinacije (19)

Istražite sve destinacije u regiji - Središnja Istra
2+1
2+1
65
3+0
3+0
60
2+1
2+1
70
2+0
2+0
40
2+1
2+1
70
2+1
2+1
65
2+0
2+0
40

Prikaži sav smještaj (7)
Doživljaji u Hrvatskoj

Izleti i ture, plaže, restorani, povijesne znamenitosti, doživljaji, zabava i noćni život, eventi, usluge...

Camelus d.o.o.
1-8 osoba 1
Camelus d.o.o.
2-12 osoba 89