Splitsko zaleđe

Splitsko zaleđe i Dalmatinska Zagora

U blizini grada Splita stoljećima piše svoju vitešku povijest grad Sinj. Za drevni Sinj i Cetinsku krajinu najvažnija je bila 1715. godina kada su hrabri Sinjani uz pomoć Čudotvorne Gospe Sinjske odbili osmanlijski napad i zaustavili prodor Turaka na čitavo područje Cetinskog kraja, porazivši tadašnju svjetsku vojnu velesilu. Sinjani posebno štuju blagdan Velike Gospe, njihove pomoćnice u ovoj povijesnoj pobjedi. U znak sjećanja na pobjedonosni dan Sinjani već 300 godina u kolovozu održavaju svoj viteški turnir Alku, za koju se svi stanovnici Cetinskoga kraja pripremaju cijelu godinu. Biti alkar posebna je čast za svakog Sinjanina, a ratnička odjeća, narodna nošnja i oružje koje vitezovi nose unikatni su primjerci rukotvorina. Alka je ponos i prkos Cetinskoga kraja, sam korijen hrvatskoga naroda i njegov živući kulturni spomenik. Stoga, ukoliko ste u blizini Sinja u kolovozu, ne propustite ovaj jedinstveni spektakl.
Ljubitelji aktivnog odmora mogu uživati u jahanju, paraglidingu, lovu, planinarenju i vožnji biciklom, te se čak okušati u tradicionalnoj izradi lončanica na tzv. ručnom kolu u obližnjem selu Potravlje.

U blizini Splita i Sinja, u bajkovitom krajoliku cetinskoga kraja, smjestio se gradić Trilj. Još su stari Rimljani prepoznali stratešku važnost Trilja izgradivši u neposrednoj blizini svoj legijski logor Tilurium od kojeg su, nekad prometne rimske ceste, vodile do važnih središta Rimskoga carstva: Salone na području današnjeg Solina i Narone na području Metkovića. Prošetate li ulicama Trilja svakako ćete uživati u tradicionalnoj arhitekturi dalmatinskih kamenih kuća. Stanovnici Trilja, baš kao i stanovnici obližnjeg Sinja, hrabro su odolijevali turskim napadima nadgledajući okolna područja iz slikovite kule Nutjak i utvrde Čačvina. Ljubitelji prirodnih ljepota mogu uživati u pješačenju i posjetu izvoru rječice Grab. Obronci obližnje Kamešnice skrivaju brojne vrtače i špilje, a kanjon Cetine najbolje ćete upoznati vožnjom kanuom ili raftingom na živahnim brzacima.  Probudite svoj avanturistički duh i istražite bogatu povijest Trilja, uživajte u aktivnom odmoru i bajkovitoj prirodi cetinskoga kraja.

Trgate li za mjestom za opuštanje u bajkovitom krajobrazu s brojnim biciklističkim i pješačkim stazama, sanjate li o jahanju na konjima kroz očaravajuće šume ili pak uživate u veslačkim avanturama, mali gradić Vrlika čeka vas širom otvorenih ruku. Smješten na magistralnoj cesti koja povezuje dva najveća hrvatska grada Zagreb i Split, idealno je i lako dostupno odredište gdje god da se nalazite. Obronci Dinare i Svilaje nude pješačke staze sa kojih se pružaju zadivljujući panoramski pogledi na Vrliku i prelijepo Vrličko polje. Brojne biciklističke staze koje vode do izvora rijeke Cetine ili Peručkog jezera pogodne su i za najmlađe, a na samom jezeru  možete se okušati i u veslanju. Svakako preporučamo da istražite srednjovjekovnu tvrđavu Prozor, posjetite ranoromaničku crkvu Sv. Spasa, te prošetate Pločastim i Balečkim mostom. Za kraj savršenog dana, zasladite se poznatim vrličkim uštipcima. Isplanirajte savršen odmor u prirodi sa svojom obitelji i upoznajte ljepote vrličkog kraja.

Na jugu Republike Hrvatske, u blizini Splita smjestio se stari grad Imotski. Nad kamenim kućama Imotskog bdije tvrđava Topana nastala još u 10. stoljeću odakle se pruža jedinstven panoramski pogled na grad i okolno područje. U samoj tvrđavi nalazi se zavjetna crkvica posvećena Gospi od Anđela, zaštitnici grada Imotskog. Nedaleko omiljene imotske tvrđave Topane nalazi se i poznato Modro jezero, omiljeno kupalište Imoćana, kao i prirodni fenomen Crveno jezero, najdublje kraško jezero u Europi čija dubina depresije iznosi 528 m. Jezera su nastala urušavanjem podvodnih špilja i danas su najposjećenija prirodna atrakcija Imotskog kraja. Blizina Splita, Makarske, Omiša, Tučepa i ostalih mjesta makarske rivijere doprinijela je razvoju Imotskog u pravo turističko središte gdje ljubazni domaćini dočekuju svoje goste u modernim apartmanima, kućama za odmor i vilama sa bazenima.

U podnožju brda Matokita smjestio se Vrgorac, mali gradić bogate povijesti, okružen prelijepom prirodom, planinskim obzorjima, pitomim poljima i gorskim klancima. Vrgorac je osobito ponosan na svoje kule koje su i danas čuvari brojnih priča i legendi o turskim begovima, mletačkim vlastelinima, fratrima i putopiscima koji su u njima pronalazili sigurna prenoćišta. Od sedam vrgoračkih kula najveća je Kapetanovića kula koja je nekada bila dijelom srednjovjekovnih vrgoračkih zidina. Tu su još kula Cukarinovića bega, Fratarska kula, Raosova kula, Mumina i Elesova kula. Svakako je zanimljiva i vrgoračka tvrđava Gradina koja je kroz povijest odigrala važnu ulogu u obrani Vrgorca. U neposrednoj blizini Vrgorca brojne su  lako dostupne turističke  destinacije poput Baćinskih jezera, ušća Neretve, Metkovića i rimske Narone, vodopada Kravice, Imotskog sa modrim i crvenim jezerom, Parka prirode Biokovo sa nezaobilaznom atrakcijom Skywalk Biokovo, te Makarske i zlatnim žalima jadranske obale.
Splitsko zaleđe - Destinacije (6)

Istražite sve destinacije u regiji - Splitsko zaleđe