Otok Rab smješten je na sjevernom dijelu Jadrana u Kvarnerskom zaljevu. Obala Raba koja je okrenuta prema planini Velebit je stjenovita, dok je suprotna strana otoka, okrenuta zapadu, prekrivena raskošnim zelenilom hrasta crnike. Unutrašnjost otoka krase stoljetni maslinici i vinogradi. Još su stari Rimljani uživali u bezvremenskim prirodnim ljepotama Raba nazvavši ga Felix Arba ili „Sretni Rab.“ Nakon što su ga osvojili, sagradili su naselje na mjestu na kojem se danas nalazi mjesto Rab.

Kasniju povijest Raba obilježili su hrvatski kneževi, a od 1409. godine i Mlečani. Grad Rab smješten je u samom središtu otoka. Prepoznatljiv je po svoja četiri zvonika i srednjovjekovnim zidinama što se strmo spuštaju u more. Poseban šarm gradu daju ostaci crkve Sv. Ivana, benediktinski samostan, plemićke palače i raskošni park Komrčar u kojem rastu primorski i crni bor, čempres, jasen, crnika, smreka, zimzeleni grmovi, agava i indijska smokva. Na otoku Rabu se uz grad Rab nalazi još 7 naselja: Lopar, Mundanija, Supetarska Draga, Kampor, Banjol, Palit i Barbat. U uvali Kampor koja se nalazi na kraju dugog zaljeva Kamporske Drage, pronaći ćete franjevački samostan Sv. Eufemije s romaničkom crkvom i gotičkom kapelom. U susjednom zaljevu, u Supetarskoj Dragi, nalazi se opatija Sv. Petra iz 19. stoljeća, najbolje očuvani benediktinski spomenik u čitavoj Dalmaciji.

Osim po bogatoj kulturno povijesnoj baštini, Rab je nadaleko poznat po predivnim plažama koje nude razne sadržaje: možete se opustiti u barovima uz neko osvježenje ili prošetati nekom od šetnica. Poznate šljunčane plaže Raba su u Barbatu i Banjolu, dok su ljubiteljima pješčanih plaža na raspolaganju lijepe plaže Kampora i Lopara, kao i glasovita Rajska plaža, koja slovi za jednu od najljepših plaža Jadrana. Uz lijepe plaže, priroda je obdarila otok Rab raskošnim šumama. Na šumovitom poluotoku Kalifront možete uživati u opuštajućim pješačkim i planinarskim stazama te otkriti brojne skrivene uvalice. Poluotokom prolazi i zanimljiva Premužićeva staza, te vodi do naselja Lopar i Fruge. Uz brojne ptičje vrste koje obitavaju na ovom čarobnom otoku,  putem ćete vidjeti i neke od endemskih biljaka koje rastu samo na području Kvarnera.

Otkrijte čudesnu prirodu otoka Raba, egzotične pješčane plaže na poluotoku Lopar, raskošnu šumu poluotoka Kalifronta, plodne vinograde i stoljetne maslinike, uživajte u romantičnoj ljepoti rapskih gradića i sela i gostoprimstvu domaćina koji će vas otvorena srca dočekati i ponuditi vam udoban i kvalitetan smještaj u apartmanima, kućama za odmor i modernim vilama. Odaberite svoj idealan smještaj i vaš odmor može započeti već sada.
Otok Rab - Destinacije (11)

Istražite sve destinacije u regiji - Otok Rab