Biogradska Rivijera

Biograd na Moru zauzima prostor od uvale Bošana na sjeveru do uvale Soline na jugu te danas predstavlja središte rivijere koju čine okolna obalna mjesta – Sveti Filip i Jakov, Sv. Petar, Turanj, Pakoštane, Drage i druga. Biograd nije samo turističko, već i prometno središte Biogradske Rivijere, budući se tu nalazi trajektno pristanište za otok Pašman, te moderna marina. U Biogradu je nekoliko hotelskih kompleksa, auto-kampova, a dobro je razvijena i ponuda privatnog smještaja. Biograd se može pohvaliti zanimljivom kulturno-povijesnom baštinom, no ono što bi vas ipak najviše moglo privući, zasigurno su lijepe plaže i slikoviti zaljevi. Prošećite lijepo uređenom, popločenom šetnicom do već spomenute uvale Soline gdje se nalazi prostrana pješčana plaža s borovom šumom. Tu se nižu brojni kafići, zalogajnice, a ima i uređeno igralište za djecu.

Slikoviti Pašmanski kanal sa svojim ljupkim otočićima štiti Biograd i rivijeru od jačih udara vjetra s mora, zbog čega je ovo područje odlično za kupanje, a vole ga i nautičari. Posebno je atraktivan jer se nalazi na najrazvedenijem dijelu hrvatske obale Jadrana, a u okolici se nalaze čak 3 nacionalna parka: Nacionalni park Kornati, nacionalni park Paklenica i nacionalni park Krka, te park prirode Telašćica. Tijekom ljeta u gradu se događaju brojne fešte na otvorenome, te razni sportski turniri i natjecanja.

U neposrednoj okolici Biograda nalazi se nekoliko manjih slikovitih mjesta koja su prikladna za nešto mirniji odmor. Sveti Filip i Jakov, malo turističko naselje sa slikovitom starom jezgrom koja je nastajala kroz 16. i 17. stoljeće čuva nekoliko vrijednih građevina poput crkve Svetog Mihovila iz 18. stoljeća, te park Borelli, hortikulturni spomenik. U nekadašnjem selu Rogovo, na brdu ponad Filip Jakova nalazi se odlično očuvana ranoromanička crkva Svetog Roka iz 11. stoljeća, te ostaci kaštela Dvorine. Posjetite Filip Jakov u kolovozu kad se održava tradicionalno Filipljansko ljeto kad grad živi s brojnim kulturno – zabavnim priredbama, dok se 16. kolovoza slavi i časti sveti Roko.

U produžetku Filip Jakova u smjeru Zadra nekoliko je malih turističkih naselja poput Svetog Petra i Turnja koja su uglavnom orijentirana mirnom obiteljskom turizmu. Južno od Biograda, udaljena nekih 3 km, nalazi se Crvena luka, turistički kompleks s lijepom pješčanom uvalom koja je okružena borovom šumom.
Biogradska Rivijera - Destinacije (9)

Istražite sve destinacije u regiji - Biogradska Rivijera