Rijeka i okolica

Grad Rijeka i okolica - Kvarner i Primorje

Ovo je vjerojatno regija s najviše suprotnosti u odnosu na druge priobalne regije Hrvatske. Od urbane Rijeke i mondene opatijske rivijere u kojoj je naglasak na elitnom turizmu, do ekološki orijentiranih Cresa i Lošinja s prirodnim rezervatima zaštićenih životinjskih vrsta. Od turističkih gradića u Primorju i podvelebitskom kanalu koji ožive ljeti, preko razvijenog otoka Krka, do malih kvarnerskih otoka koji su gotovo robinzonski, bez automobila i urbanih sadržaja. Tu će zasigurno svatko pronaći nešto za sebe.

Centar javnog života u Rijeci je gradska pješačka zona s najpopularnijom ulicom Korzo gdje se održavaju brojna gradska događanja, između ostalog i znameniti Riječki karneval u veljači. Centralno mjesto na Korzu zauzima barokni Gradski toranj sa satom, a uokolo je nekoliko vrijednih baroknih zgrada i palača. Prođite iza sata na Koblerov trg do Stare gradske vijećnice iza koje su Rimski luk odnosno Stara vrata, kao i ostaci kasnoantičkog kastruma.

U dijelu grada zvanom Trsat, nalazi se srednjovjekovni kaštel, te kompleks franjevačkog samostana s crkvom i pastoralnim centrom – Trsatsko svetište. To je najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj koje posjećuju brojni hodočasnici. Prema predaji na tom mjestu se u 13. stoljeću pojavila kuća Svete obitelji koju su iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu je bila tri godine nakon čega su je anđeli prenijeli u Loreto pored Ancone gdje je i danas. Naravno, sve ovo samo je dio ponude koju nudi grad Rijeka. Danas je tu središte urbane scene koja okuplja brojne glazbenike, kazalištarce i druge umjetnike, a kazalište Ivan pl. Zajc redovito na repertoaru ima sjajne predstave. Ukoliko ste u potrazi za nečim tradicionalnim, teško ćete to pronaći u Rijeci. Rijeka je urbani, kozmopolitski grad koji nudi upravo takve sadržaje.

Rijeka je danas središte urbane scene koja okuplja poznate hrvatske glazbenike, glumce i umjetnike, stoga je grad poprište brojnih kulturno-scenskih događanja, koncerata, različitih performansa i zanimljivih predstava. Želite li upoznati urbanu riječku scenu, potražite smještaj u nekom od apartmana i kuća za odmor i uživajte u brojnim kulturno-zabavnim sadržajima i zanimljivom noćnom životu grada koji teče.
Rijeka i okolica - Destinacije (10)

Istražite sve destinacije u regiji - Rijeka i okolica