Opatija Rivijera

Opatijska Rivijera

Mjesta opatijske rivijere redaju se u gotovo neprekinutom nizu uz uski obalni pojas podno Učke. Lovran, Ika, Ičići, Mošćenička Draga, Volosko, Matulji, Kastav, Mošćenice, Medveja, Park prirode Učka, Lovranska Draga, Veprinac. Opatija je često nazivana jadranskom Nicom, s razlogom, jer je to mjesto s najdužom i najelitnijom turističkom tradicijom na istočnoj obali Jadrana. Godine 1844. veletrgovac Iginio Scarpa ovdje je podigao vilu Angiolinu uredivši oko nje raskošan park. Zbog opuštajućeg ugođaja njegovu je vilu rado posjećivala aristokracija. Kako su se hoteli množili Opatija se pretvarala u elitno ljetovalište u kojem prevladavaju hoteli s kristalnim lusterima, plesnim dvoranama, kavanama i drugim obilježjima raskoši i elegancije. Godine 1885. dobila je i 12 km dugo šetalište uz more (lungomare) na potezu Volosko - Opatija - Lovran. Uz ugodnu klimu i njegovan ambijent Opatija nije samo odredište za ljetne mjesece, već naprotiv, ovo elitno mjesto oduševit će vas i u proljetnim i jesenskim mjesecima.

Matulji je mjesto koje se smjestilo uz obalu prema Rijeci i koje se smatra „vratima Kvarnera“ budući da još od 19. stoljeću dovodi goste iz Beča željeznicom. Volosko je malo ribarsko naselje udaljeno nekih 1,5 km od Opatije šetnicom prema Rijeci. Zbog povoljnih vjetrova omiljena je destinacija ljubitelja jedrenja na dasci. I do Ičića se može doći šetnicom od Opatije prema Lovranu. Ovo je također mjesto elitnog turizma gdje su, osim vrhunske marine, podignute brojne vile i ladanjske kuće koje plijene pažnju svojom arhitekturom. Mjesto ima i lijepu veliku plažu opremljenu svim pogodnostima. Osim hotelskog i privatnog smještaja, u ponudi je i autokamp. Za miran obiteljski odmor, tu je Ika, a među najljepšim i najstarijim mjestima ove rivijere je Lovran. Spominje se još u 7. stoljeću, a ime je dobio prema gustom lovoru koji tu raste. Lovran je sačuvao svoju staru gradsku jezgru s centralnim trgom, romaničkim zvonikom i baroknim kućama, te građevinama koje datiraju čak u 13. stoljeće. Tu su građene brojne vile i kuće za odmor, koje i danas plijene svojom atraktivnošću.

Na oko 2 km od Lovrana nalazi se malo turističko mjesto Medveja s autokampom i prekrasnom šljunčanom plažom na kojoj možete uživati u beach service uslugama, a čak sedam šljunčanih plaža ima Mošćenička Draga na koje dolaze i oni iz udaljenijih mjesta. Gastro ponuda broji nekoliko izvrsnih restorana koji su uključeni u neke od najcjenjenijih gastro vodiča. Tu su još i brojne konobe i seoska gospodarstva koja se nalaze u zaleđu opatijske rivijere. Noćni život je uglavnom centriran u Opatiji gdje ćete naći zabavu za svačiji ukus, ali ćete se u ljetnim mjesecima i drugdje dobro zabaviti. Sportske aktivnosti su također raznovrsne – na raspolaganju su teniski tereni, popularni su sportovi na vodi, a za ljubitelje avanturizma, idealan je Park prirode Učka.
Opatija Rivijera - Destinacije (16)

Istražite sve destinacije u regiji - Opatija Rivijera
Prikaži sav smještaj (1)