Grad Split - Žila kucavica Dalmacije

Žila kucavica Dalmacije i najveći grad na Jadranskoj obali svojom raskošnom ljepotom i veličanstvenom poviješću oduševljava svakog posjetitelja. Split je danas urbani centar južnog dijela Hrvatske dok njegova povijest seže u davno rimsko doba kada je car Dioklecijan dao izgraditi svoju palaču u blizini tadašnjeg rimskog grada Salone (današnjeg Solina), prije više od 1700. godina. Oko palače razvio se grad koji živi punim plućima, a rimska palača je postala srce ovog drevnog mediteranskog grada.Šetnja starom jezgrom Splita zapravo je  putovanje kroz vrijeme uz vrhunske primjere antičke arhitekture poput Peristila, srednjovjekovne romaničke crkvice i gotičke palače, te renesansnih portala plemićkih kuća i baroknih fasada. Dioklecijanova palača zadržala je svoj šarm, te se zajedno sa cijelom povijesnom jezgrom grada Splita nalazi na UNESCO popisu svjetske kulturne baštine.

Srce i dušu ovog grada najbolje ćete upoznati na uvijek sunčanoj splitskoj Rivi gdje temperamentni Splićani najradije ispijaju svoje kave, kao i posjetom obližnjoj gradskoj tržnici (Pazaru) koja je sastavni dio života svakog stanovnika Splita. Omiljeno kupalište Splićana je pješčana plaža Bačvice. Smještena u samom središtu grada  vrvi kupačima i šetačima tijekom cijele godine. Želite li uživati u bogatom kulturnom i zabavnom životu, Split nudi brojna događanja: filmske i kazališne festivale, izložbe i predstave. Tradicionalni festival Splitsko ljeto zabavit će vas izborom drama, opera i koncerata za svačiji ukus. Zabavu nude brojni klubovi i barovi, kao i ulična događanja od koji je najpopularniji festival Ultra Europe koji svakog ljeta okuplja preko 100 tisuća mladih iz svih krajeva svijeta. Sportska tradicija Splita nešto je čime se svi Splićani ponose. 1979. godine Split je bio domaćin Mediteranskih igara, te je iznjedrio vrhunske sportaše poput tenisača Gorana Ivaniševića, te košarkaša Tonija Kukoča i Dina Rađe. Splićani su veliki ljubitelji nogometa te dušom i srcem navijaju za svoj legendarni nogometni klub „Hajduk“ koji je i simbol ovoga grada.

Kao čuvar grada, nad Splitom se nadvilo brdo Marjan, omiljeno izletište stanovnika Splita, idealno za rekreaciju i odmor od gradske vreve. Split je idealno polazište za posjete i nastavak odmora na susjednim otocima Šolti, Braču, Hvaru, Visu i Korčuli. Relaksaciju i odmor potražite u udobnosti brojnih hotela, luksuznih vila, kuća za odmor i apartmana gdje će vas dočekati srdačni i uvijek na priču spremni domaćini. Što dodati za kraj nego vas pozvati da otkrijete zašto Splićani svoj grad zovu „najlipšim gradom na svitu“!
2+2
2+2
70
6+0
6+0
120
4+0
4+0
120
2+0
2+0
50
2+1
2+1
65
2+1
2+1
70
2+3
2+3
60
2+1
2+1
60

Prikaži sav smještaj (12)
Doživljaji u Hrvatskoj

Izleti i ture, plaže, restorani, povijesne znamenitosti, doživljaji, zabava i noćni život, eventi, usluge...